کمیسیون ماده 100 شهرداری چه صلاحیت هایی دارد؟
کمیسیون ماده 100 شهرداری به عنوان یکی از مراجع غیر قضایی دادگستری دارای دو نوع صلاحیت محلی و ذاتی است.
صلاحیت محلی کمیسیون ماده 100 شهرداری
ماده 100 قانون شهرداری به عنوان عنصر قانونی برای کمیسیون های این ماده صراحتا به دو نوع صلاحیت محلی اشاره نموده است بدین نحوه که :« ماده 100- مالكين اراضي و املاك واقع در محدوده شهر يا حريم آن بايد قبل از هر اقدام عمراني يا تفكيك اراضي و شروع ساختمان از شهرداري پروانه اخذ نمايند. »
بنابراین صلاحیت کمیسیون ماده 100 شهرداری منحصر در دو محدوده «شهر» یا «حریم آن» است بر این مبنا باید به تعریف سه واژهشهر ، محدوده شهر، و حریم شهر بپردازیم:
تعریف شهر
شهر: ماده 4 قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری در تعریف شهر بیان می دارد که :« شهر. محلی است با حدود قانونی که در محدوده جغرافیایی بخش واقع شده و ازنظر بافت ساختمانی، اشتغال و سایر عوامل، دارایسیمایی با ویژگیهای خاص خود بودهبه طوری که اکثریت ساکنان دائمی آن در مشاغل کسب، تجارت، صنعت، کشاورزی، خدمات وفعالیتهای اداریاشتغال داشته و در زمینه خدمات شهری از خودکفایی نسبی برخوردار وکانون مبادلات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی حوزه جذب و نفوذپیرامون خود بوده و حداقل دارای ده هزار نفر جمعیت باشد»
تعریف محدوده شهر
محدوده شهر: ماده 1 قانون تعاریف محدوده وحریم شهر، روستا و شهرک و نحوه تعیین آنها : محدوده شهر عبارت است از حد کالبدی موجود شهر و توسعه آتی در دوره طرح جامع و تا تهیه طرح مذکور در طرح هادی شهر که ضوابط و مقررات شهر سازی در آن لازمالاجراء میباشد.
تعریف حریم شهر
حریم شهر: ماده 2 قانون تعاریف محدوده و حریم شهر، روستا و شهرک و نحوه تعیین آنها در تعریف حریم شهر بدین صورت اظهار می دارد که :«حریم شهر عبارت است از قسمتی از اراضی بلافصل پیرامون محدوده شهر که نظارت و کنترل شهرداری در آن ضرورت دارد و از مرز تقسیمات کشوری شهرستان و بخش مربوط تجاوز ننماید. »
اما به نظر می رسد به عنوان حد نهایی اختیار کمیسیون بهترین ملاک حد حریم شهر است که بعد از محدوده شهر نیز وجود آن احساس می شود.
بنابراین اگر زمین یا ملکی خارج از حریم شهر و داخل در محدوده روستا و یا غیر آن باشد کمیسیون ماده 100 شهرداری قابلیت و اجازه بررسی تخلفات مربوط به آن را نخواهد داشت.
صلاحیت ذاتی کمیسیون ماده 100 شهرداری
صلاحیت های ذاتی کمیسیون ماده 100 شهرداری به طور خلاصه به 3 مورد « تخلفات ساختمانی مذکور در تبصره 1 ماده 100 قانون شهرداری»، «تخلفات تغییر کاربری» و «تجاوز به معابر عمومی » است.
به همین خاطر باید توجه داشت که مواردی همچون املاک احداثی با پروانه قبل از تصویب طرح جامع شهر( تبصره 9 ماده 100 قانون شهرداری)، املاک واقع در اراضی که بعدا به محدوده شهر الحاق شده اند(رای هیات عمومی شماره 266 مورخه 85/8/6) و املاک احداثی قبل از تصویب ماده صد قانون شهرداری ها قبل از سال 1352) (در هیئت عمومی شماره 12 مورخ 67/3/1) خارج از صلاحیت کمیسیون ماده 100 خواهند بود.
اگرچه این خلاصه ایی از مبحث صلاحیت کمیسیون های ماده 100 شهرداری است که طی پست های آتی به طور مفصل و تخصصی در خصوص هریک از آن ها به بحث خواهیم نشست فلذا برای مراجعه به پست های بعدی بر روی فهرست ذیل که به مراتب تکمیل خواهد شد کلیک نمائید.
- بررسی تخصصی صلاحیت محلی کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری
- بررسی تخصصی صلاحیت ذاتی کمیسیون ماده 100 قانونی شهرداری
جهت درخواست تنظیم دادخواست یا وکیل متخصص کلیک نمائید
نوشته های اخیر